Over mij
‘Het leren begrijpen en accepteren van jouw autisme is het leren begrijpen en accepteren van jezelf’.

En dat is wat ik, Kirsten van Ingen, steeds beter leer en wat ik een ander met autisme ook wil laten inzien.

Ik heb autisme. De diagnose heb ik niet, maar deze heb ik niet nodig om te weten dat ik autisme heb. Mijn moeder kreeg eind 2018 de diagnoses ASS en ADD. Ik was toen 27 jaar. Toen zij deze diagnoses kreeg hebben we veel over autisme gesproken en gelezen. Het leven viel voor mij op zijn plek. In het dagelijkse leven loop ik namelijk tegen diverse zaken aan waar ik veel last van heb en hinder van ondervind. Maar doordat ik steeds beter ben gaan begrijpen wat autisme voor mij inhoudt en wat dit voor mij in de maatschappij betekent, kan ik nu bewustere keuzes maken waardoor mijn leven wat makkelijker is geworden. Ik kan nu beter de kracht uit mijn autisme halen!

Het weten van mijn autisme heeft mij veel gebracht, voornamelijk meer duidelijkheid. Nu herken ik sneller waarom ik op een bepaalde manier kan reageren, gestrest kan raken of bijvoorbeeld overprikkeld. Voorbeelden zijn:

     - dat ik van ‘kleine dingen’, die voor een ander geen obstakel zijn, van slag kan raken;
     - dat ik overgevoelig ben voor geluid;
     - dat veranderingen maar ook onverwachte situaties lastig zijn;
     - dat werkelijk álles in mijn hoofd blijft zitten;
     - ik ‘onnodig’ over zaken blijf nadenken en kan gaan piekeren;
     - wanneer er dingen moeten gebeuren dit ook nú moet gebeuren en niet 5 mintuten later;
     - dat zaken vaak op mijn manier moeten gaan en kan dit niet, dan doe ik het liever zelf;
     - ik niet van onduidelijke situaties houd;
     - als ik vastloop of overprikkeld ben mij terugtrek in de communicatie;
     - waarom ik niet altijd aan sociale verwachtingen kan voldoen, dit in het breedste zin van het woord.

Doordat ik dit nu sneller herken en manieren heb gevonden om hier beter mee om te gaan, kan ik beter mijn grenzen stellen al is dat heus niet altijd even makkelijk. Want het blijft, zonder hier een oordeel over uit te spreken, opboksen tegen de wereld van mensen zonder autisme.

Ervaring

Ik heb de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening in 2015 afgerond. Tijdens deze opleiding ben ik gemeenteland ingerold als werkcoach, waarna ik bij diverse gemeentes als handhavingsspecialist binnen de Participatiewet heb gewerkt. De interne onrust over wat de zingeving van het uitvoeren van deze functie voor mij was, deed mij in 2020 besluiten een overstap te maken naar een heel andere organisatie: GGZ Centraal. Als maatschappelijk werker begeleid en ondersteun ik mensen met autisme onder meer op het gebied van wonen, financiën en dagbesteding en onderhoud ik contacten met externe organisaties.

Via het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen heb ik in 2021 de opleiding tot vertrouwenspersoon gevolgd. Na het behalen van deze opleiding vervul ik binnen de GGZ Centraal dan ook de functie als medewerker vertrouwenspersoon.

Vooralsnog combineer ik mijn onderneming met twee dagen werken in loondienst. De toekomst zal uitwijzen hoe dit verder verloopt.

Autisme voor Autisme

     - Ik praat en luister niet óver autisme maar vanuit ervaring mét autisme: Autisme voor Autisme.

Mijn kracht is gelegen in het goed en aandachtig kunnen luisteren en ik heb een duidelijke en directe manier van communiceren. Ik ben zakelijk en praktisch van aard en ik vind wederzijds vertrouwen enorm belangrijk. Wat mij nog meer kenmerkt als persoon is mijn enthousiasme, loyaliteit, perfectionisme en eerlijkheid.

Ik heb zeker niet alle kennis in pacht, maar wat ik wel kan zeggen is dat ik alles uitzoek. De combinatie van het voeren van gesprekken en het bieden van praktische ondersteuning is wat mij past. Ik kom mijn afspraken altijd na en ik probeer gezamenlijk tot een oplossing te komen. Zij aan zij en waar nodig neem ik het voortouw.

Daarnaast ga ik heel graag gesprekken aan over het dagelijkse leven, omdat dit alles bevat van wie iemand is en hoe iemand zich voelt. Ik spar graag over zaken waarom dingen gaan zoals ze gaan en waarom daar een bepaald gevoel aan vasthangt. Wat ik vooral wil laten blijken:

     - Wij met autisme hebben weliswaar een andere denkwijze dan de 'standaard', maar ook wij mogen zijn wie we zijn.

Missie

Ik wil heel graag mensen met (het vermoeden van) autisme laten (in)zien dat we ons niet altijd hoeven aan te passen om maar in het standaard plaatje te passen. Autisme maakt wie jij bent. En als je dit kan accepteren, dan gaat er hopelijk een mooier stukje wereld voor je open. Hier wil ik je graag bij helpen en ondersteunen. Want mijn motto is: wat maakt ons sterk? Teamwerk! 
info@autismevoorautisme.nl
Copyright © 2021 by "Mikmedia"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: info@mikmedia.nl
Tarieven
Blogs
Contact
Home