De kracht van autisme

Sterker persoon

Dat wat autisme voor mij met zich meebrengt is wat mij een sterker persoon doet zijn. Ik ben mij ervan bewust dat ik sowieso een sterk karakter heb. Autisme is voor iedereen anders, maar autisme hangt voor mij bijvoorbeeld samen met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ik weeg hierdoor situaties tegen elkaar af en zal niet zomaar met alle winden meewaaien. Ik sta voor wat ik zeg en ik doe wat ik zeg. Je kan hierdoor op mij vertrouwen. Ik kom mijn afspraken altijd na.

Ik laat mij niet van de wijs brengen

Ik laat mij niet zomaar van de wijs brengen als iemand iets over mij zegt. Dit is wat ik steeds beter ben gaan leren sinds ik weet heb van mijn autisme. Ik weet dat ik niet altijd aan de sociale verwachtingen kan voldoen en direct ben in de communicatie wat door anderen als lastig kan worden ervaren. Ik zie nu echter in dat de directe manier van communiceren juist een sterk punt is. In de wereld wordt al zo vaak om de hete brei heen gedraaid. Mensen doen vaak lief, leuk en aardig en achter je rug om gaat een beerput aan vervelende woorden over je open. Hier doe ik niet aan mee, omdat ik open, eerlijk en transparant ben.

Nuchter en realistisch

Ik ben nuchter en realistisch, objectief van aard en een gevoelsmens als het aankomt op de mensen die mij dierbaar zijn. Ik sta open voor het ontvangen van feedback alleen ben ik gevoelig voor de manier waarop feedback wordt gegeven. Ik hou van objectieve onderbouwingen en niet ‘ik vind jouw jas lelijk of je deed stom tegen mij’. Ik kan juist heel meelevend zijn alleen is dit afhankelijk van de situatie. Als dingen niet meer logisch zijn haak ik af. Ik ben dan ook niet snel om te praten als wordt gezegd dat dingen wel meevallen of ik ‘gewoon’ niet zo eigenwijs moet doen. Dit maakt mij standvastig. Niet star, want ik ben flexibel mits goed kan worden onderbouwd waarom iets wel of niet moet gaan zoals het gaat.

Waar een deur dicht gaat..

Ik ben beslisvaardig. Soms ben ik iets te snel in het maken van een keuze waardoor ik af en toe een deksel op mijn neus krijg. Het heeft mij echter sterker gemaakt, omdat daar waar een deur dichtgaat altijd weer een andere deur opengaat.

Tevreden met mijzelf

Ik ben tevreden met mijzelf. De wereld vind ik niet altijd makkelijk. Communicatie met neurotypische mensen vind ik niet makkelijk. Maar ik kan mezelf altijd in de spiegel aankijken omdat ik ben wie ik ben en mezelf niet verloochen. Ik doe mij niet beter voor dan een ander en status is een ver-van-mijn-bed-show.

Autisme voor Autisme ben ik gestart omdat wij met autisme mogen zijn wie we zijn. En dat draag ik nog elke dag met passie uit.