Meterkast

In een gesprek met een klant kreeg ik het over piekmomenten. Momenten waarop je brein als het ware crasht. Ik noem het ook wel kortsluiting in mijn hoofd. Deze momenten ervaar ik wanneer er te veel dingen in korte tijd gebeuren en ik niet snel genoeg kan schakelen.

Wanneer ik bijvoorbeeld te laat kom voor een afspraak, dan gaat dit direct mis in mijn hoofd. Ik kom namelijk bijna nooit te laat op een afspraak. Ik heb mijn voorbereidingen dusdanig getroffen dat ik bijna altijd te vroeg ben. Te laat is voor mij een Error. Als er dan onderweg naar die afspraak ook nog eens onverwachts wat tegenzit, waardoor ik nóg later ben, dan werkt m’n brein niet meer. Het enige wat gebeurt is dat ik negatieve gedachtes krijg. ‘Zie je wel, ik had het anders moeten aanpakken’. ‘Ik had een betere voorbereiding moeten treffen’, ‘ik ben een nietsnut’. Inmiddels ben ik al zo ver gekomen dat ik binnen redelijke tijd mezelf weet te herpakken en kan uitspreken dat m’n brein even kortsluiting had. Op sommige momenten heb ik alsnog een nasleep van negatieve gedachtes die terugkeren (dit kan een dag of langer duren), maar het bepaalt niet meer mijn gehele dag dan wel dagen.

De klant die ik sprak was nog niet zover. Ik gebruikte de volgende metafoor. Als je bezig moet met de elektra in je meterkast, dan zorg je eerst dat de stroom er af gaat. Op deze manier kan je rustig bekijken wat er gaande is in die kast, dan wel je brein. Maar wanneer jij van jezelf verwacht dat jij op een piekmoment rustig moet zijn, gaat vechten tegen die negatieve gedachten, dan wil jij in de meterkast aan de slag terwijl de stroom er nog op staat. Dit veroorzaakt regelrechte kortsluiting. Dit kost vervolgens extra tijd om de meterkast, lees je brein, weer te herstellen.

Hoe vaker de stop doorslaat hoe meer beschadigd de meterkast raakt. Dat betekent echter niet dat de meterkast niet gerepareerd kan worden. Mijn vaste uitspraak is: ‘de kracht zit hem in de herhaling’. Proberen, herhalen, vallen en weer opstaan. Ik heb nog vaak genoeg dat ik val, maar ik kan nu ook zeggen dat ik mezelf vaker kan herpakken dan ooit te voren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *